Saturday, March 8, 2014

De la comunism la consumism

foto personală

Azi nu mai e vară. Deși, după ploile torențiale care nu se mai opreau, eu așa aș fi crezut. Calendarul însă îmi atrage atenția că scriu prostii, că n-a fost vară nici zilele trecute. Deci e doar sâmbătă. Sâmbătă, opt martie. Anul curent. 

Aseară, târziu, soră-mea a dat telefon că vine pe la noi azi. N-am vorbit eu cu ea. Mama. Nici nu ne-am întrebat de ce vine. M-am gândit că doar așa, că e singurică pe-acasă.  
Cum n-am somn și cum dacă deschid ceva pe internet dau doar de titluri care azi se bat cam pe același subiect în toate nuanțele curcubeului, într-un final mi-a picat și mie fisa. Acum știu de ce vine. 

Mda... Nu dau importanță zilei de azi. Nu mai multă decât oricărei zile de primăvară. Că e sâmbătă sau altceva mai puțin contează. Oricum calendarul e o convenție. Ca orice împărțire a timpului. Și oricum eu și soră-mea nu semănăm. Nici măcar fizic și tot acum, îmi trece prin cap că nu știu cum vede ea ziua de azi chiar dacă un răspuns, prin deducție, aș avea. 

Din punctul meu de vedere e o zi de tranziție. De la comunism la consumism. Ciudat și oarecum trist e că s-a pornit de la ideea de egalitate și s-a ajuns la un fel de tiranie. Da, știu, sunt o eretică. Bine că nu mai există Inchiziția. Deși intoleranță cât pentru una nouă, mai sofisticată, există din plin.



27 comments:

  1. :)
    esti suparata? :P
    mie imi place ziua asta! e ziua femeii, femeii ce chiar si azi, dand din coate, din gene, din ce mai are si ea, incearca sa-si faca loc intr-o lume inca a barbatilor. si asa ce ma bucur cand ii si reuseste....:)
    desi nu-ti place ziua eu iti zic la multi ani Elly! flori nu-ti dau ca vad ca ai primit deja.... :)
    te pop!

    ReplyDelete
  2. Neata, in primul rand vreau sa remarc frumoasele viorele, sunt de anul asta din gradina personala, nu? Mie imi sunt tare dragi aceste floricele, vestitorii primaverii. :D :)
    Despre perioada asta, cu orasul invadat de obiecte kitschioase, de mese si tarabe, cu agitatie si aglomeratie specifica, oameni dezorientati in cautare de martisoare, numai de bine. Sper ca de luni sa revenim la normal.
    Ma tem ca in goana dupa cadouri sa nu pierdem esentialul: emotia, bucuria, frumosul.

    ReplyDelete
  3. Ţi-aş mângâia inima dacă aş putea....
    pup!

    ReplyDelete
  4. În această zi specială îţi doresc o primăvară caldă, fericire, numai împliniri şi La mulţi ani!

    ReplyDelete
  5. Pentru o Balanta ma asteptam la mai mult echilibru!
    NU cred ca nihilismul e chiar cea mai inspirata alegere pentru tine!

    ReplyDelete
  6. Pe langa pupicurile de rigoare,pe care altfel le primesc in fiecare dimineata de la baietii mei...Teddy mai sare peste ,ca e prea grabit sa ajunga la masina care deja e in strada:)),Mark mi-a mesterit o lalea albastra cu un mesaj super in el..."MAMA e inceputul inceputurilor."
    Soarele a iesit,masina de spalat isi face treaba,Teddy e plecat sa-l serbeze pe varul lui cel mai drag,nascut pe 9 martie,Sorin mi-a facut cafeaua...
    O zi frumoasa in care fiecare clipa simpla conteaza.

    Si tu mi-ai bucurat privirile cu "scanteiutele" din gradina ta.
    Pupici!

    ReplyDelete
  7. La mulţi ani de 8 Martie, dragă Elly!
    Multă sănătate, bucurii şi flori în suflet! Iar în această zi specială, numai veselie! :-)
    Foarte frumoasă floricica din curtea ta.

    ReplyDelete
  8. Iti doresc ca ziua de azi sa-ti puna în suflet acel mic crampei al sperantei ca totul va fi bine, ca vei fi fericita si iubita la valoarea ta adevarata!
    te pup draga mea si îti doresc din inima... La Multi Ani, femeie! :)

    ReplyDelete
  9. Fie ca ziua de 8 Martie sa-ti aduca toata lumea la picioare, zambetul pe buze si toata fericirea de pe pamant. La multi ani!

    ReplyDelete
  10. Nici eu n-am sarbatorit vreodata de 8 martie si nici acum n-o s-o fac, dar tot o sa-ti zic La multi ani si o sa-ti urez o zi si o primavara frumoasa! Pupici!

    ReplyDelete
  11. N-are una cu alta. Şi în comunism le uram toate cele bune femeilor, în primul rând, mamei.
    Aşa că n-ai scăpare. La mulţi ani şi să ţi se împlinească toate dorinţele!

    ReplyDelete
  12. O primavara frumoasa in suflet si in gand! Sa ai parte de tot ce-ti doresti. La multi ani de 8 Martie!

    ReplyDelete
  13. O primavara frumoasa alaturi de cei dragi tie !
    La multi ani!

    ReplyDelete
  14. E o zi ca oricare alta, depinde de noi sa o facem mai frumoasa sau mai urata. Cred ca vremea din ultima vreme te face oare mai pesimista? Eu iti doresc o primavara frumoasa pe masura sufletului tau cald.

    ReplyDelete
  15. Buna Elly!

    Eu m-am bucurat de ziua aceasta: mai mult pentru ca a fost o zi cu soarE .... Prima. A fost cald. Am fost la bunicii Emiliei acasa, am papat sfintisori si am fugarit un catelus in jurul casei. Am ras si am vorbit de ma doare gatul. Dar cam asa e de fiecare data cand mergem acolo. Numai ca azi am dat cate un martisor de prins in piept si un pupic mai special mamei si surorilor lui Vasile (si ele noua). Nu am facut cine stie ce specific, dar ne-am simtit tare bine. Iar pe mama mea am "urat-o" cu La multi ani! la telefon, inclusiv tzanca.

    Asadar, Elly, eu iti doresc o primavara calduroasa! :*

    ReplyDelete
  16. Eu sunt într-o continuă transă încă din 1 Martie, când am petrecut o zi de basm la casa prietenelor noastre din Făget! E atât de Primăvară în Cluj, încât nu-mi permit să mă mai gândesc la altceva, mai ales că am casa plină de flori primăvăratice, Îmi plac mult florile tale, contrastul dintre violet și verde gălbui respiră parfum suav de zile senine, pe care ți le doresc din plin! Primăvară senină să ai, ți-am mai urat și o repet! Cu drag! :)

    ReplyDelete
  17. Draga mea, ingaduieste inimii sa priveasca si altfel! e riscul a te doara, dar e si "riscul" sa gasesti acea fericire, acea bucurie....Sper sa nu te superi pe mine:(, nu spun ca privesti gresit, stiu ca ai trait de toate incat sa ai trairea aceasta, insa nu renunta la ceva mai mult de atat!.....

    ReplyDelete
  18. Chiar eşti sigură că inchiziţia a dispărut?

    ReplyDelete
  19. Cu consumerismul sunt de acord, insa 8 martie mie imi provoaca multe amintiri frumoasa, cand ma bucuram ca mama o sa ma vada in fata careului spunand poezii si tata o sa ne gateasca tocanita de ciuperci. In Romania, sarbatoarea a devenit exagerata, insa e sarbatorita peste tot in lume. E frumos sa vezi cum sotii, fii isi scot nevestele si mamele la un restaurant si le daruiesc flori, asa e pe aici in Anglia si imi place tare mult. Nu in fiecare zi reusim sa daruim flori mamelor si sa le aratam iubirea si respectul fiind cotropiti de problemele zilnice.
    Sper ca soarele care s-a aratat pe la voi in acea zi (asa am auzit, ca ati avut un pic de soare) sa-ti fi adus niste zambete pe buze. Macar unul?
    Cu drag!

    ReplyDelete
  20. printr-un proces imaginar as incerca sa uit de existenta calendarului... oare cum ar fi lumea fara notiunea de timp?

    ReplyDelete
  21. Mi-am trantit vreo 3 statusuri putin mai intepatoare pe FB si am primit flori putine virtual dar atentie....ca de obicei, in realitate. Asta conteaza
    Stai Elly, ca tot comunisti suntem pe jumatate. Si consumisti pe deasupra asta e coronita.

    ReplyDelete
  22. Mie imi place si aceasta zi! :) Pana acum vreo zece ani (poate mai mult) nu scapam nicio petrecere organizata cu aceasta ocazie - apoi am devenit mai lenesa... Imi place si acum sa primesc martisoare! Si-o sa-mi placa mereu! :) Imi place sa ofer si imi place sa primesc. :)
    Zilele frumos sa le petreci iti doresc! :)
    Pupici!

    ReplyDelete
  23. Consumismul este mai uşor de ... învăţat!

    ReplyDelete
  24. O primăvară faină să ai, că sărbători forţate tot vor fi. Depinde de noi ce vrem să sărbătorim!

    ReplyDelete
  25. Elly, Elly, alungă supărarea din suflet. Ești femeie, ești frumoasă și deșteaptă cum bărbații nu pot fi ! :D
    La mulți ani, draga mea, chiar dacă îți urez atât de târziu !

    ReplyDelete
  26. După căsătorie, viața mea a fost atât de grea, încât soțul meu a început să urmărească alte femei pentru că nu i-am dat un copil după ce am așteptat câțiva ani. Mi-am văzut căsnicia dispărând. Am făcut tot posibilul pentru a schimba situația, dar nimic nu a funcționat până l-am întâlnit pe Dr. DAWN, un vindecător spiritual. Dr DAWN mi-a salvat viața și căsnicia. acum am 3 copii. Sunt recunoscător Dr. DAWN și de aceea îmi las mărturia oricărei persoane care suferă de probleme conjugale și de fertilitate. E-mail de contact: dawnacuna314@gmail.com
    Whatsapp:+2349046229159

    ReplyDelete