Saturday, March 23, 2013

Motanul Dănilă și copilăria





Presupun ca recunoaste oricine acest fragment de film. Oricine a vazut macar o singura data, fie si fugitiv "Veronica", un film ce inseamna chiar definitia copilariei pentru copiii dn Romania, o adevarata capodopera, creată de către Elisabeta Bostan. 

Dem Rădulescu în Motanul Dănilă
Unul dintre rolurile principale din Veronica, asa cum se deduce si din acest clip, a fost jucat de către Dem Radulescu. Un actor genial. Care, din pacate ne-a parasit prea devreme, in anul 2000.  Cand ma gandesc la acest film, in afara de Veronica, personajul care imi "sare" automat in fata ochilor este Motanul Dănila, cu care Dem Rădulescu s-a identificat, imprumutandu-i personalitatea sa fascinanta si debordanta. L-am vazut pe Dem Radulescu in zeci de roluri. Mai drag ca in acest rol parca nu mi-a fost in niciun altul. 

E un exemplu, as zice, la intamplare. As putea sa povestesc despre Amza Pellea, despre Toma Caragiu, despre Irina Petrescu, despre Stefan Iordache, despre Gheorghe Dinica...si despre multi, multi alti actori romani in roluri exceptionale. Roluri care le-au venit precum o manusa si in care au stralucit. Roluri pentru care eu, daca as fi Academia Americană de Film, le-as da cate un Oscar, sa stie intreg mapamondul ce actori minunati am avut si avem.

I-am iubit si-i iubim pe actorii nostri. Au nevoie de dragostea noastra, de aprecierea noastra, cei care suntem publicul spectator. Dar nu-i suficient. Nu poti cumpara paine cu dragoste, nu poti cumpara rosii din piata cu (amintirea) aplauze(lor), cat ar fi (fost) ele de furtunoase si de indelungate. 

Trebuie mai mult. Actorii, ca si noi, toti ceilalti, mai au nevoie si de altceva. O sa sune cam urat, stiu. Dar au nevoie si de sustinere financiara pe masura. Mai ales cei care s-au retras din activitate prin pensionare si au pensii ridicol de mici.

UNITER, înca din anul 2002, a pornit o Campanie Naţională, numita „Artiştii pentru artişti
Prin spectacolele inscrise in campanie, toate teatrele din tara, a caror lista este aici, programeaza cate un spectacol ale carui incasari se varsa in fondul infiintat special. Banii din acest fond merg catre actorii in varsta care intampina probleme financiare.

Campania se incheie anual cu un spectacol de gala. Anul acesta spectacolul de gala se numește "Clipe de viață" si se desfasoara pe 25 martie 2013, la ora 19:00, pe scena Teatrului National din Bucuresti. 
Bilete la spectacolul de gala se gasesc la Teatrul National Bucuresti, la sala Palatului, Magazinul Unirea, Casa de bilete ArCuB si pe bilete.ro, biletoo.ro, blt.ro precum si in alte locatii. 

UNITER va invită să mergeți la toate aceste spectacole, din tara si din Bucuresti. Numai astfel aplauzele se pot transforma in acea prețuire care sa ajute si financiar.



Articol care se înscrie în campania BlogalInitiative de spijinire a Campaniei Naționale „Artiştii pentru artişti” a UNITER România.



23 comments:

  1. Ai dreptate!Ar trebui ca un actor sa fie si financiar deasupra oamenilor de rand.Am vazut cateva emisiuni in care iti era jena sa te uiti ca telespectator,parca si tu ai contribuit cu ceva rau la situatia lor financiara,nefacand mai mult.Mi-as dori sa merg la spectacol,dar la noi vin rar trupele de teatru.Esti foarte implicata si e un lucru bun,dar TU? Noapte buna!

    ReplyDelete
  2. Pacat ca nu locuiesc intr-un oras in care sa ne putem bucura de astfel de spectacole..
    Felicitari pentru acest articol...

    ReplyDelete
  3. Am gasit acest film pe youtube (integral) si l-am urmarit la gradinita alaturi de copii. Am fost uimita sa vad cum generatia ''Disney'' a ramas neclintita in fata Veronicai, a motanului haios, a vulpitei frumoase etc.

    ReplyDelete
  4. Veronica! Cum sa nu-mi amintesc? Era fascinant pentru mine.....
    Cateodata tare as vrea sa locuiesc in Bucuresti! Da cine stie ce surprize imi mai sunt pregatite...;)

    ReplyDelete
  5. Oooo!! Da! ...imi aduc aminte de el! Cantecul motanului Danila, este unul dintre cele mai populare melodii din filmul copilariei Veronica. Si ce actori...

    ReplyDelete
  6. Frumoase aduceri aminte!Talentati actori am avut si sper ca vom mai avea.
    Chiar merita mai mult acesti oameni care ne-au inseninat sufletele cu fiecare rol jucat.
    O initiativa tare frumoasa!
    Zi frumoasa si senina sa ai!

    ReplyDelete
  7. cu Veronica si Motanul Danila am crescut si eu si fetele mele... Este filmul (filmele - Veronica si Veronica se întoarce) care ne-a(u) infrumusetat copilaria... sunt in stare si acum sa cand multe din melodiile ce au facut parte din coloana sonora a acestei capodopere cinematografice!
    Frumos articol, Elly draga! Doamne, cat mi-as fi dorit sa fiu la cea data in Bucuresti!

    ReplyDelete
  8. cum ai putea sa nu iubesti acest film? :)

    ReplyDelete
  9. Imi amintesc, cum sa nu, de Veronica!
    Vorba Pandhorei, cum ai putea sa nu iubesti acest film...chiar si acum.
    Duminica faina draga Elly!

    ReplyDelete
  10. Frumoasa initiativa „Artiştii pentru artişti”. Merg saptamanal la teatru deci nu o sa ratez nici acest spectacol.
    Veronica mi-a incantat copilaria, mie si chiar fiului meu ! :)

    ReplyDelete
  11. Ce pacat ca astazi nu se mai fac filme de o asemenea frumusete!

    ReplyDelete
  12. Eu n-am vazut "Motanul Danila"... Si nici "Arabella" sau ce mai era... Dar am vazut "Ciresarii" si m-am lecuit...

    ReplyDelete
  13. Veronica a fost cel mai drag film al copilariei si am avut senzatia mea, de copil, ca a fost creeat special pentru mine. :) Nici nu l-am acceptat ca pe un film ori o poveste ci am trait in filmul acela, alaturi cu milioane de copii din Romania si alaturi de mai multe generatii. Mi-ai facut o mar bucurie reamintindu-mi-l. Ai dreptate cand vorbesti despre conditia ingrata a actorului in Romania si ma bucur ca exista o initiativa care vrea sa faca pe undeva o reparatie a raului pe care il fac autoritatile. Am avut si avem actori de au care din pacate fac meseria mai mult de pasiune fara a fi recompensati suficient din punct de vedere material. As vrea ca aceasta campania, pe langa strabgerea de finduri sa mai aiba si alt impact. Acela de a sensibiliza autoritatile si de a le determina sa inceapa sa investeasca in obiective cu adevarat valoroase pentru societate.

    ReplyDelete
  14. Veronica si Motanul Danilă...Veronica si Veronica se întoarce, filme dragi, cu Lulu fetiță dulce, infrumusețând ochii și sufletul copiilor și celor cu suflet de copil.
    Am revăzut filmul când era Enya la grădiniță și am retrăit emoția de atunci. Minunat articol, Elly dragă! O duminică frumoasă îți doresc! :)

    ReplyDelete
  15. Unul dintre cele mai iubite filme ale copilariei
    N-ai cum sa-i uiti pe MOtanul Danila, pe Veronica, vulpea si cantecelul ei obraznic :)
    http://www.youtube.com/watch?v=H6r-TYGRBYE

    ReplyDelete
  16. Mulţumesc, Elly. Ţi-am răspuns, tot acolo. Au intra 25, dar nu au comentat. De, e un altfel de blog!
    Am participat şi eu la această inţiativă cu două postări - "Idolul şi Ion Anapoda" şi "Somnoroasa aventură".
    Am avut şi avem încă actori valoroşi, dar vorba Iulisei: "Nonvaloarea stăpâneşte astăzi lumea!" Îmi pare rău că nu se fac mai multe pentru ei (sau pentru profesori sau medici). Nu ştiu, sincer, unde va ajunge ţara asta în ritmul şi sensul în care merge! :(
    O seară cât mai plăcută, draga mea! te pup

    ReplyDelete
  17. Si fetele mele au dvd-urile aici,de la bunica lor din Ro.Le place :)Iar bunica fredona cantecul motanului Danila primei nascute,prima ei nepoata.

    ReplyDelete
  18. Un film minunat, iar "cantecul Motanului Danila" il mai fredonez si acum, cand imi amintesc de filmele copilariei. Magistral interpretat de marele Dem Radulescu! Ce filme frumoase se faceau pe atunci! Ni le amintim cu drag, chiar si dupa multi ani...
    Numai bine, draga Elly! :-)

    ReplyDelete
  19. Amintiri, amintiri, amintiri dragi sufletului ! Inspirat si...inspirational materialul tau, Elly draga!

    ReplyDelete
  20. Ce amintiri dragi! eram un chistoc cand am mers cu mama la cinema ca sa vedem filmul! :)

    ReplyDelete
  21. Ce bine că mi-ai amintit de Veronica şi de Motanul Dănilă! Tare mult mi-a mai plăcut filmul acesta în copilărie. Sper să reuşesc să le pun filmul şi celor mici de la grădiniţă, măcar în Săptămâna Altfel. Numai să aibă răbdare să se uite la el...

    ReplyDelete
  22. Stiu ca o adoram pe Veronica in copilarie, imi era la fel de draga pe cat imi era si sora mea. Dar timpul a facut ravagii prin memoria mea. Nu mai tin minte mare lucru, desi melodiile inca imi rasuna in cap. Oare ar trebui sa il revad sau sa astept pana cand voi avea nepotei, sa urmarim filmul impreuna?

    ReplyDelete