Tuesday, September 18, 2012

Bine că a început școala!


Am văzut că mulți confrați din blogosferă au dorit să marcheze cumva începerea cursurilor școlare. Mda, pentru cine poate încă n-o fi aflat, deși dacă ai televizor e chiar imposibil, a început școala. La toate nivelurile. De fapt la aproape toate, cele universitare mai având puțin de așteptat.
Am o mare bucurie că, în sfârșit, a început și am să vă spun și de ce. Nu mai puteam!

Clasa din container
Mai întâi, televiziunile m-au înnebunit cu goana după rechizite. Goană pe naiba! Erau abia în ultimele zile ceva mai mulți copii cu părinți scormonind și răvășind maldărele de ghiozdane și de rechizite scumpe prin hipermarket-uri și mall-uri. Despre asta am și amintit într-un articol anterior pentru că nu mi-a plăcut ceea ce-am văzut. 

Apoi au urmat mini-reportaje despre cum s-au pregătit localurile, școlile adică. Unele s-au pregătit, având cu ce, altele abia de și-au amintit. Ați ghicit, fiindcă n-au prea avut cu ce așa că au mai spălat și ei și au mai lustruit ceea ce bruma aveau. Așa am aflat că unii copii, de prin județul Hunedoara, învață în containere.  Am văzut că oamenii de acolo nu erau foarte nefericiți ci chiar, oarecum, mulțumiți. Astea au fost posibilitățile, bine că s-a putut și atât! 

Televiziunile ne-au zăpăcit după aceea cu faptul că școlile, în destul de multe localități rurale, nu au toalete moderne, adică o mare discuție și o mirare și mai mare în legătură cu faptul că încă există WC in curte. În unele localități, după
cum am văzut, nu sunt nici săli de clasă...deci, despre ce vorbim?

Aproape simultan au apărut pe ecrane alte reportaje, fără sfârșit parcă, despre "clasa zero". Am aflat, din nou, tot felul de cazuri și situații, care mai de care mai neobișnuite. Undeva, clasele 1-4 funcționează în aceeași încăpere, neexistând spații. Cei care funcționează doar "clasă zero" în tandem cu clasa intâi se pot considera chiar fericiți. În multe alte cazuri au fost sacrificate laboratoarele sau cancelariile școlilor spre a fi amenajate clase pentru moftul spontan al lui Funeriu. 

Reportajele din ciclul "iar vine școala" au continuat. Despre o altă problemă capitală. Pachețelul zilnic al elevilor. Care ar risca, și chiar se întâmplă, să mănânce tot felul de porcării, bune și frumoase dar complet nesănătoase. Cum micile intervenții reportericești se doreau moralizatoare și-n egală măsură sfătuitoare, în final, concluzia era că decât mâncare luată de la tot felul de magazine, patiserii sau cofetării ce se află plasate strategic în jurul tuturor școlilor, prinde mai bine un pachețel luat de acasă. Cică se cheltuie aproximativ 5 lei pe pachetul luat de acasă de acasa și poate 20 de lei dacă se dau pe mâna copilului banii. Ce mă întrebam eu văzând toate calculele astea inepte, era de unde ar avea un părinte, cu salariu minim pe economie sau chiar șomer, să dea unui copil câte 10-20 de lei pe zi pentru mâncare. Asta dacă are doar unul, dar de multe ori oamenii au și doi copii la școală. Poate și trei... În concluzie, în medie, un copil să zicem că poate mănâncă la școală de vreo 10 lei pe zi. Dar de învățat cam de cât învață??

Deci școlile și-au deschis porțile. Mai mult sau mai puțin pregătite, cu mobilier modern sau mai șchiop. Cu toalete moderne sau WC în curte ori chiar fără, fiindcă am auzit și despre astfel de cazuri. Clasa zero mai îngreunează și ea viața cadrelor didactice și a ministerului, dar și-a copiilor și părinților, care sunt cu toții bulversați de acest moment.
E drept, în noul an școlar sunt multe neajunsuri. Dar cred că toate astea n-ar trebui sa-i împiedice pe copii să învețe. Dacă ar vrea și ar avea plăcerea să învețe...ca măcar prin atât să răsplătească eforturile făcute de părinți pentru ei.

Ultima ora: Mi-am amintit că azi am văzut cum s-au dus în prima zi de școală unii "elevi" la liceu. Cu mașini foarte scumpe ori pe motoare și îmbrăcați în haine care mai de care mai extravagante. La întrebarea cât a costat-o "uniforma" pentru prima zi de școală, o duducă a răspuns cu multă nonșalanță că vreo 5 milioane... No comment.

18 comments:

  1. Da si eu sunt bulversata, in privinta societatii civile care este prezentata la tv.
    Ba la limita saraciei si subzistentei, ba fite si extravagante.
    Ba ca nu au bani, dar litoralul era plin, ceea ce am vazut si eu intr-un weekend
    Benzina s-a scumpit dar in Bucuresti sunt ambuteiaje, copiii n-au bani dar arata mall-uri, cam nimeni nu e pe o linie de plutire.
    La TV trebuie sa iesi in evidenta ori cu saracia ori cu luxul, altfel nici ca ai exista.
    Ori trebuie sa fii bolnav, cu capul spart si sfaramat de o masina, ori trebuie sa fii pe podium in bikinii sau la bara. Nici eu nu mai inteleg cum e societatea noastra, suntem saraci, bogati, avem, n-avem, cati suntem.
    Dezinformare si manipulare.
    Am refuzat de cateva luni sa ma uit pe la televizor si iau pulsul mai mult pe facebook sau pe net, cum oamenii singuri spun ce fac, cum fac, ce preocupari au, pe unde se duc sau de la cei din jurul meu. Imi deschid bine ochii si vad si eu cum e lumea din jurul meu, si ca ceea ce arata ei nu concorda cu ceea ce este, de moment.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asta chiar este societatea romaneasca: rupta intre oameni care abia-si duc zilele si oameni care iau totul de-a gata.

      Delete
  2. Sunt şi eu de acord: dezinformare şi manipulare; ascunderea adevărului sau exagerearea nerealistă a unui fapt de multe ori neimportant (şi cu siguranţă nefolositor opiniei publice!).
    Am fost plăcut impresionată de faptul că P.F. Daniel a transmis un mesaj la începutul anului şcolar, în care a sintetizat foarte bine problemele societăţii actuale.
    O zi frumoasă tuturor!

    ReplyDelete
  3. Si cica ne nastem cu sanse egale in viata.Ce mi-e un container, ce mi-e o scoala de fitze din Primaverii...

    ReplyDelete
  4. am vazut si eu reportaje la tv pline de ultime fite...asta e viata. nimeni nu-si mai doreste sa fie nadia, toata lumea vrea sa fie bianca lui bote. trist dar adevarat....
    zi faina sa ai!

    ReplyDelete
  5. Ai pus la un moment dat o intrebare care ar trebui sa dea de gandit multor parinti."Dar de învățat cam de cât învață??" Ma tot gandesc si eu la asta. Le dam bani de haine scumpe, bani pentru distractii, bani de buzunar, mereu bani, fara sa le cerem macar sa invete.

    ReplyDelete
  6. Asi vrea sa comentez dar nu stiu ce sa spun...... ptr ca am ramas muta!

    ReplyDelete
  7. "La întrebarea cât a costat-o "uniforma" pentru prima zi de școală, o duducă a răspuns cu multă nonșalanță că vreo 5 milioane..."
    Duduca nu are părinţii atăt de bogaţi ca să studieze în...Elveţia, dar nici atât de săraci ca să vină în haine (sau ce-o fi fost ..."acelea"!) sub 5 milioane.Dar pentru ca ea să studieze în Elveţia, banii sunt o condiţie necesară, dar nu ...suficientă! Mai trebuie să fie şi acceptată ACOLO şi pe baza materiei...cenuşii!
    O postare foarte bună, cu multe concluzii de tras, dar care, după cum ştim, rămân din păcate de la an la an..."literă moartă"

    ReplyDelete
  8. Elly, la noi ca la nimeni! Dacă elevul e sărman, i se plânge de milă că-i în zdrențe! Dacă are mașină (și sincer, am și eu un vecin care e în clasa a XII-a, are mașină, dar e un băiat serios, învață excelent…care-i crima?! Niciuna!) Dar dacă te uiți la tv, ajungi la concluziile de mai sus. Ba ne facem de râsul Europei cu ”budă în curte” (am auzit expresia la tv!), ba comentăm invidioși că unii au haine de firmă... Las‘ să aibă, dacă au bani. Și copiii americani au. Și nemții. Și italienii. Dacă încă mai există părinți care le dau copiilor bani ȘI în condițiile în care aceștia nu învață, cred că vina o poartă dumnealor, părinții.
    Eu le urez elevilor sănătate, putere de muncă și disciplină, că nimeni nu-i va angaja dacă nu vor fi disciplinați. Și să nu se mai uite atâta la TV.
    Și ar mai fi ceva...Mulți părinți sunt de acord ca ai lor copii să umble prin cluburi, să stea în fum de țigară sau chiar să fumeze…Iar la școală nu mai e voie să fie certați, dacă părinții îi lasă. Ei, asta mi se pare o tâmpenie de nedescris. Auzi, cică le încalcă drepturile. E unul din motivele pentru care nu m-aș mai întoarce în învățământ. Nu accept , nu tolerez să văd cum se distrug unii, în timp ce profesorii le ”respectă drepturile”. Și vina nu e a profesorilor (mai sunt și excepții).
    Noroc că am copil bun și suntem părinți normali. Doamne ajută!

    ReplyDelete
  9. Eu m-am obisnuit sa ma astept la o exagerare din partea televiziunii :))) de multe ori nici nu le mai bag in seama, dar ... cu tristete recunosc ca mi-e un dor nebun de acea perioada :D

    ReplyDelete
  10. Da… am ramas "agatata" de ultima fraza, cea cu masinile si hainele… Mare dreptate ai!

    ReplyDelete
  11. Nu știi, mai e mult până în 21 iunie 2013? =))

    ReplyDelete
  12. presa exagereaza si falseaza, si pierde din valorea omului, individului, a vietii -daca luam reper presa (scrisa sau televizata).

    Extreme, in orice societate exista. Si in lumea cadrelor didactice, si in lumea doctorilor,asa ca e si intre copii. Nu e mai rau, sau mai bine. Depinde de noi ce si cum apreciem si ce incurajam.

    Eu am avut un soc, cand am plecat din Ro. Cand mi-am dat seama cat de mult pot fi manipulata de presa. In conditiile in care eu in Ro, am stat timp de 10 ani si fara tv.
    Argumente la temele abordate de tine: in privinta copiilor, am vazut cat de simplu se poate pregati un pachet: 1 morcov taiat bucati, jumatate de mar, ardei, o bucata de sandvish cu branza. Regula pt toata clasa.
    La fel, acelasi soc am avut cand am vazut scoli mai sarace decat ... media saraca a romaniei. Am zis HAC!, doar eram bine educata de lacrimile profesoarelor din jurul meu, ce plangeau de salariu mic, de clasa numeroasa, de copii galagiosi. Si am vazut ca se poate si mai ieftin, si fara fonduri, dar cu multa dragoste fata de copii.

    Din pacate, in Ro, copiii de la tara au sanse f. mici, comparand cu cei de la oras, dar si cu cei de la tara din alte tari.

    Din pacate, multa lume nu vede dincolo de bani.E normal si nu chiar. Viata inseamna mai mult decat atat.

    ReplyDelete
  13. De invatat invata prea putini, acum elevii merg la scoala pentru alocatie sau socializare. Mie mi se pare rusinos cum dezinformeaza televiziunile populatia. Comentatorii tai sunt constienti de acest lucru, insa, populatia, in general, tinde sa creada tot ce i se prezinta, ce i se spune... Anul asta nu am mai deschis televizorul pentru ca sunt satula de manipulari si exagerari. Si nici nu am mai avut timp.

    ReplyDelete
  14. Ai punctat foarte bine asta cu reportajele. Desi e "ceva de sezon" uneori ma intreb daca sefii de redactie au si altceva in cap in afara chestiilor care sunt marcate precum cele dintr-un calendar, insistand pana cand acestea nu doar se perimeaza ci devin de-a dreptul prostii si aberatii. Am aflat informatii interesante din articolul tau.

    ReplyDelete
  15. înfioratoare vesti! pur si simplu înfioratoare! Traim în Europa-Unita?!

    ReplyDelete
  16. Cu sau fara lipsuri... inceputul scolii, mai ales pentru cei mici, este o sarbatoare.... iar genul acesta de "informare" zilnica de la tv nu fac altceva decat sa sporeasca amarul din suflet al unor parinti care se chinuie sa le ofere copiilor un viitor mai bun....

    ReplyDelete
  17. Bun subiectul! Mă gândeam cu câtă nerăbdare şi emoţie aşteptam prima zi de şcoală. Era o sărbătoare şi o bucurie. Chiar dacă şcoala nu ne oferea decât condiţii modeste, am învăţat cu toţi bine şi-am mers şi mai departe.
    Şcoala de azi e doar o umbră a ceea ce a fost cândva. În loc de progres (cum era de aşteptat), s-a dat mult înapoi şi s-au pierdut multe lucruri bune. Câştigurile...prea puţine. Cel mai trist este că elevii de azi au pierdut plăcerea de a învăţa, bucuria cunoaşterii, aşa cum bine spuneai. Preocupările de bază nu mai sunt cele legate de o bună pregătire şi de viitor, ci moda şi distracţia şi...atât. Iar părinţii...s-au transformat mai mult în..."sponsori" ai unor răsfăţaţi şi puturoşi.
    Chiar mi-e dor de anii frumoşi de şcoală...
    Noapte bună, Elly!

    ReplyDelete